تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که چرا آرایش صفحه کلید در تلفن و ماشین حساب متفاوت است؟ اینکه در تلفن اعداد ۱ و ۲ و ۳ در ردیف بالایی قرار دارند اما در ماشین حساب این سه عدد در ردیف پایین قرار دارند! (تصویر را ببینید)

ماشین حساب و تلفن

پاسخ به سوال کمی پیچیده است و نظریه واقع بینانه حقیر را مجبور به این اعتراف می کند که هنوز کسی دلیل کاملا منطقی یا یک تئوری ثبت شده برای آن ندارد. اما تا انتهای مطلب با ما باشید تا به واکاوی این الگوها بپردازیم.

اواخر سال ۱۹۵۰ است در محلی که آزمایشگاه های بل خوانده می شود، محققان در حال آماده سازی یک جایگزین برای شماره گیرهای دوار تلفن هستند. یک شماره گیر دکمه ای. اما سوال این است که ترکیب اعداد چگونه باشد؟

دو مدل منطقی وجود دارد. استفاده از مدل شماره گیر دوار که عدد ۱ در بالای شماره گیر قرار داشت و صفر در پایین تر و یا استفاده از مدل ماشین حساب که اعداد در پایین از صفر شروع و تا ۱۰ ادامه پیدا می کردند (همانند ماشین حساب امروزی اما از نوع مکانیکی اش)

یک توضیح معمول برای اختلاف بین تلفن و ماشین حساب این است که مهندسان شرکت تلفن عمدا طراحی کلیدهای تلفن را معکوس با ماشین حساب قرار دادند چرا که پژوهشی که در آن سال بین افرادی که در استفاده از ماشین حساب حرفه ای بودند نشان داد که این افراد خیلی سریع تر از آنچه که باید شماره گیری می کنند و زمان لازم برای سوئیچینگ تلفن فراهم نمی شود و در شماره گیری اختلال پیش می آید. اما این تئوری چندان قابل استناد نیست. چرا که تحقیقات میدانی آینده دلایلی دیگر را عمده فاکتورهای این تفاوت برشمردند.

یک مطالعه موردی توسط محققان آزمایشگاه های بل که در سال ۱۹۶۰ در مجله فنی سیستم بل به چاپ رسید نشان داد که از بین الگوهای مختلف و ماتریس های متنوع، بهترین حالت و کاربرپسندترین حالت در آزمایشات، ماتریس ۳ در ۳ با صفر در پایین و ردیف ۱-۲-۳ در بالا است.
انتخاب این ماتریس دلیل دیگری نیز داشت و آن این بود که این الگو با الفبای انگلیسی نیز همخوانی دارد. یعنی همانطور که در انگلیسی ABCD… از سمت چپ شروع می شوند، اکنون در کیبورد  ۳ در ۳ طراحی شده نیز این الگو رعایت شده است و یکی از دلایلی کاربرپسندی آن است.