چندین و چند سال است که کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه سرانه ی مطالعه شان را زیر نظر دارند و تمام تلاششان را برای رکورد زدن انجام می دهند. کشور ژاپن با ۹۰ دقیقه مطالعه ی روزانه در صدر است. انگلیس با ۵۵ دقیقه، فنلاند ۴۴ دقیقه، ترکیه ۳۵ دقیقه و… همگی به اهمیت حیاتی کتاب در زندگی پی برده اند. سالهاست که مردم و مسئولین ما در این مسابقه ی بی فرهنگی پا به پای هم می آیند تا در نهایت با هم سرانه ی مطالعه ی خفت بار ۲ دقیقه ای را برای کشور رکورد بزنند.

سرانه های مطالعه بالا خودبخودی به وجود نیامده اند. کشورهای توسعه یافته، در زمینه ی چاپ و فروش کتاب ، امتیازات زیادی را به نویسندگان می دهند. کتابخانه ها را برای رغبت مردم به وقت گذرانی در آن خیلی شیک و راحت می سازند، دسترسی به کتاب را ارزان و آسان می کنند، در شهر تبلیغات خیابانی می کنند و…

به دلابل مختلف اکثر مردم کشور ما در سال یک کتاب هم نمی خوانند. اکثر مردم کشور ما در روز یک دقیقه هم کتاب نمی خوانند. اکثر مردم کشور ما چیزی به عنوان لذت مطالعه را تابحال تجربه نکرده اند.

یکی از علت‌های آن عادت تاریخی ایرانیان به ادبیات شفاهی است. یکی دیگر از عوامل کاهش مطالعه در ایران سانسور و سیاست‌های فرهنگی دولت است. سانسور کتاب در موارد سیاسی، مذهبی و جنسی صورت می‌پذیرد و مسئولین فرایند چاپ و نشر کتاب را با سختگیرانه ترین حالت ممکن اجرا می کنند.
همچنین عدم احساس نیاز به مطالعه  در ایران از جمله عوامل پایین بودن سرانه مطالعه عنوان می‌شود.
اکثر کتابخانه های بزرگ ما قدمتی ۳۰-۴۰ ساله دارند و از فرسودگی رنج می برند. سالهاست که در گوشه گوشه ی شهر هر روز یک فست فود و کافی شاپ با طراحی زیبا و شیک افتتاح می شود که وقت گذراندن در آنها واقعا لذت بخش و بی فایده است. اکثر افراد به راحتی ۲۰ هزار تومان را برای یک پیتزا میپردازند اما اگر یک کتاب ۲۰ هزار تومانی را ببینند می گویند ای بابا کتاب چقدر گران است. این رفتارها از ما یک کشور جهان سومی می سازد.

کار به آنجا کشیده شده است که فروش ماکت چوبی کتاب (با قیمتی برابر با کتاب) در مغازه های لوازم کادویی از فروش همان کتابها بیشتر شده است.

زیباترین کتابخانه های جهان

کتابخانه ایالت بالتیمور آمریکازیباترین کتابخانه های جهان

کتابخانه شهر اشتوتگارت آلمان

کتابخانه شهر پاریس فرانسه

کتابخانه شهر نیوهیون آمریکا

کتابخانه کنگره ی آمریکا

کتابخانه ملی جمهوری چک

کتابخانه شهر نیویورک آمریکا

کتابخانه ملی چین

کتابخانه منطقه لیز لند اتریش

کتابخانه ایالت شیکاگو آمریکا

 

و اینجا کتابخانه ی ملی ایران است.