راه های فهمیدن علت تاری چشم
دکتر سید عبدالرضا طبسی در گفتگو با ستاد خبری نوزدهمین کنگره سراسری چشم پزشکی ایران اظهار کرد: برخی مواقع به علت اختلال در هماهنگی دو چشم، فرد دو بینی دارد اما فکر میکند که تار میبیند.
در این حالت، بیمار با بستن یک چشم و دیدن با چشم دیگر میتواند متوجه این مشکل بشود. اگر با دو چشم تار میبیند و با یک چشم درست میبیند مشخص میشود که دو چشم وی هماهنگی دید ندارد و باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
وی افزود: مورد دوم مربوط به عیوب انکساری چشم است. وقتی بیمار چشمش تار میبیند اگر چشمانش را تنگ کرد و نقطهای که تار میدید شفاف شد او مشکل عیوب انکساری دارد و با تجویز عینک یا اعمال جراحی مشکل او حل میشود که صد البته تشخیص قطعی با چشمپزشک است.
عضو هیات علمی کنگره چشم پزشکی گفت: دسته سوم کسانی هستند که در عصب بیناییشان مشکل دارند. این مشکل ممکن است ناشی از ضربه، التهاب، مسائل تغذیهای و یا فشار باشد. مهمترین نکته این است که این افراد بدانند به صورت ناگهانی دچار مشکل تاری چشم شدهاند یا بتدریج؟
دکتر طبسی اظهار کرد: در این مواقع فرد بیمار باید به متخصص نوروافتالمولوژیست یا متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند تا مشکلش بررسی و حل شود.
وی گفت: بر اساس تحقیقی که به مدت ۱۵ سال روی بیمارانی که التهاب عصب بینایی داشتهاند، انجام گردیده، مشخص شده در ۷۵ درصد موارد، این افراد به بیماری MS دچار شدهاند که درمان خاص خود را دارد. اما در ۲۵ درصد موارد هم، طول درمان فرد کوتاه است. اما نکته مهم آنکه باید بدانیم که هر التهاب عصب بینایی نشانه MS نیست.
وی همچنین گفت: آمار دقیقی در ایران وجود ندارد که چند درصد از افرادی که تاری چشم دارند با عینک مشکلشان حل میشود و چه تعدادی مشکل التهاب بینایی دارند. نوزدهمین گنگره چشمپزشکی ایران ازفردا به مدت ۴ روز در سالن همایشهای رازی برگزار میشود.
جالب بود ممنون
من نمیدونم استیگمات دارم یا دوبینی.ولی میدونم که با بستن یک چسم بهتر نمیبینم اتفاقا بد تر مبیبینم
آستیگماتیسم چشم مشکلی است که مربوط به ضعف بینایی چشم بوده و در بیشتر موارد به صورت ارثی است. آستیگماتها در دو دسته منظم و غیرمنظم تقسیمبندی میشوند. افرادی که آستیگمات منظم دارند به راحتی میتوان با عینک اصلاح کرد، ولی در افرادی که آستیگمات نامنظم دارند با عینک اصلاح نشده و نیاز به لنز تماسی سخت است که یک تا ۲ درصد جوانان به آن دچار میشوند و در موارد کمی نیاز به پیوند قرنیه دارند. علایم آن: کاهش دید، تاری دید، سردرد، احساس فشار بر چشم، احتمال دوبینی، انحنادار دیدن خطوط که میتواند در یک یا هر دو چشم به وجود آید. افرادی که به کارهای ظریف مشغول هستند بیشتر به آستیگمات دچار میشوند و بیشتر کسانی که دوربین یا نزدیکبین هستند نیز از این مشکل رنج میبرند.
دوبینی (DIPLOPIA)
نام دیگر دو بینی دیپلوپیا است که در آن از یک شی دو تصویر دیده می شود. به طور کلی دو نوع دوبینی وجود دارد:
الف) دوبینی تک چشمی ب)دوبینی دوچشمی
دوبینی تک چشمی(monocular diplopia) :
به دوبینی گویند که تنها در یک چشم وجود دارد. این دوبینی حتی زمانی که چشم دیگر بسته است ادامه می یابد و زمانی که فرد به جهت دیگری نگاه می کند هم این دوبینی از بین نمی رود.اگر حدس زده شود که دلیل شکایت بیمار از دوبینی، دوبینی تک چشمی باشد باید از بیمار سوال شود که آیا وقتی یک چشم بسته است این اتفاق می افتد؟ از مهمترین دلایل دوبینی تک چشمی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱- استیگماتیسم
دو بینی دوچشمی (binocular diplopia)
که در آن چشم ها راستای خود را از دست می دهند. این دوبینی زمانی که یک چشم بسته میشود متوقف می شود. ماهیچه های اطراف کره چشم جهات نگاه را تنظیم می کنند و هر مشکلی که این ماهیچه ها را تحت تاثیر قرار دهد می تواند موجب دو بینی شود.