دانستنی هایی جالب در مورد دهان
دهان یکی از اعضای ضروری بدن است . از اجزایی نظیر دندان ها، غدد بزاق دهان و زبان تشکیل شده است. روند هضم غذا در بدن از دهان و در حضور بزاق آغاز می شود. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد دهان بدست آورید با ما باشید…
۱- بوسیدن
جالب است بدانید که بوسیدن فواید بسیاری برای سلامتی دارد از جمله حفظ سلامت دندان ها. زمانی که در حال بوسیدن هستید بزاق دهان شما افزایش می یابد بزاق عامل بیرون انداختن باکتری های درون دهان می باشد. همچنین بزاق دارای کربنات هیدروژن می باشد که باعث خنثی کردن باکتری های دندانی یا همان پلاک ها می گردد. برای همین است که بعضی از خمیر دندان ها دارای کربنات هیدروژن می باشند. بزاق همچنین دارای عناصر معدنی از قبیل: کلسیم، فسفات و فلوراید می باشد. تمام این عناصر باعث استحکام دندان می شوند. در هنگام بوسیدن ۲۹ ماهیچه فعالیت می کند و یک نوع ماساز برای صورت است.
۲- کربوهیدرات ها
همانطور که قبلا کفته شد، اولین مرحله هضم بعضی از مواد غذایی در دهان صورت می گیرد اگر شما عادت به خودن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ها مانند سیب زمینی و برنج دارید خوب است بدانید که هضم این مواد در درون دهان به وسیله آنزیم پتیالین (آلفا- آمیلاز) موجود در بزاق انجام می شود. این در صورتی است که غذا به خوبی جویده و خرد شده باشد و نیز با بزاق دهان آغشته شده باشد. چنانچه غذا به خوبی جویده و خرد نشود و با آنزیم پتیالین موجود در بزاق آغشته نگردد، اولین مرحله هضم به خوبی انجام نشده، در نتیجه در هضم و جذب مواد غذایی اختلالاتی ایجاد می شود که می تواند موجب سنگینی، احساس پری در دستگاه گوارش، دل درد و ناراحتی های گوارشی شود.
۳- منطقه طعم
شما می توانید طعم مواد غذایی ترش، شیرین و یا حتی تلخ را به کمک زبان خود تشخیص دهید. در زبان شما چهار منطقه طعم وجود دارد که با استفاده از این مناطق می توان طعم های اصلی را مورد شناسایی قرار داد. سطح زبان از برآمدگی های کوچکی که جوانه های چشایی نامیده می شوند پوشیده شده است. این جوانه های چشایی به طعم های ساده واکنش نشان می دهند و پیام ها را به مغز می فرستند. جوانه های چشایی نوک زبان، طعم های شیرین و آن هایی که در عقب زبان هستند طعم های تلخ را تشخیص می دهند. جوانه های چشایی که در پهلوی زبان هستند طعم های ترش و شور را تشخیص می دهند. این جوانه های چشایی یا «گیرنده های مزه» اطلاعات چشایی متفاوت را به صورت پیام به مغز ارسال می کنند. این مغز است که اطلاعات را پردازش می کند و به ما می گوید واقعا چه نوع غذایی در دهان ما وجود دارد. هر یک از ما حدود ۱۰۰۰۰ جوانه چشایی بر روی زبان خود داریم. به تدریج که سن بالا می رود حساسیت گیرنده های چشایی کم تر می شود. این مورد از دلایلی است که افراد مسن از غذایی که می خورند لذت زیادی نمی برند. طعم غذاهای داغ بهتر احساس می شود زیرا داغی سبب می شود بوهای مطبوع بیش تری به داخل بینی راه یابند و این رایحه ها در احساس طعم غذا دخیل هستند.
۴- انتقال مواد غذایی
گوارش یک فرایند طولانی است. پس از جویده شدن، غذا در اثر عمل بلع به مری و از طریق آن به معده راه مییابد. دهان اولین عضو دستگاه گوارش بدن است که غذا و آب برای گوارش اول وارد این عضو میشوند. پس از جویده شدن غذا، زبان بالا میرود و به کام میچسبد. پس از آنکه گیرندههای مکانیکی گلو تحریک شدند زبان کوچک نیز بالا میرود و راه بینی را میبندد. اپیگلوت نیز راه نای را بسته و به این ترتیب غذا وارد مری میشود و توسط حرکات دودی ماهیچههای حلقوی مری به دهانهٔ معده میرسد. این بخش که کاردیا نام دارد در حالت عادی منقبض بوده و مانع بازگشت غذا از درون معده به مری میشود. وقتی امواج دودی به کاردیا میرسند باعث بازشدن آن و ورود غذا به درون معده میشوند. انتقال مواد غذایی از دهان به معده فقط ۷ ثانیه طول می کشد.
۵- جوانه های چشایی
نکته دیگر در مورد دهان غده چشایی است. چهار مزه شیرینی، شوری، ترشی و تلخی بوسیله جوانههای چشایی قابل تشخیص است. علیرغم ساختمان مشابه جوانههای چشایی، همه جوانهها همه مزهها را دریافت نمیکنند. بر این اساس هر قسمت از زبان مزه ویژهای را دریافت میکند. با وجود این، جوانههای چشایی علاوه بر زبان در سطح کام نرم، حنجره و گونه ها نیز یافت میشوند. نواحی فاقد جوانه چشایی دهان نیز به مواد شیمیایی حساس میباشند. عمر غده چشایی فقط ۱۰ روز است.
۶- غدد بزاقی
غدد بزاقی از غدد برونریز در پستانداران است. سه جفت غده بزاقی در انسان وجود دارد. غدد موجود در بافت همبند زیر مخاط دهان که بطور مداوم ترشح میکنند، غدد بزاقی فرعی نامیده میشوند، که علاوه بر اینها سه زوج غده بزاقی اصلی به نامهای تحت فکی، زیر زبانی و بناگوشی در دهان دیده میشود. جفت اول در زاویه مقابل فک شما قرار گرفته است. بعدی در زیر زبان و آخرین جفت در گونه های شما قرار گرفته است.
۷- سرفه
سرفه یکی از بیماری های است که به ارگان تنفسی شما حمله می کند. سرفه در اثر مکانیزم حفاظتی ریه علیه اجسام خارجیای که از طریق استنشاق (دود سیگار ، گرد وغبار و …) یا ترشحات مجاری هوایی فوقانی ، شیره معدی و اجسام خارجی دیگر که وارد ریه میشوند، آغاز میگردد. به طور متوسط سرعت سرفه از دهان شما ۹۶.۵ کیلومتر در ساعت یا ۶۰ مایل در ساعت است.
۸- دستگاه گوارش
آخرین نکته در مورد حقایق دهان دستگاه گوارش است. دستگاه گوارش در بدن به تنهایی کار نمی کند و از اجزای مختلفی تشکیل شده است. دستگاه گوارش انسان از دهان تا مقعد امتداد دارد و از لولهٔ گوارشی و غدههای گوارشی تشکیل شدهاست و حدود هفت متر طول دارد. غدد گوارشی شامل غدههای بزاقی، غدههای دیوارهٔ معده و روده، پانکرآس و کبد است. لولهٔ گوارشی شامل دهان، حلق، سرخنای (مِری)، معده، رودهٔ باریک، رودهٔ بزرگ و راست روده میشود. هر چیزی که وارد معده میشود با آنزیمهای درون معده مخلوط میگردد تا با اجزا ساده تری تجزیه شود. سپس این مخلوط از معده خارج شده و به رودهها میرود تا از آنجا، مواد غذایی تجزیه شده جذب جریان خون شوند. مواد غذایی تجزیه شده از طریق جریان خون به سرتاسر بدن میروند و در اختیار یاختههای بدن قرار میگیرند تا در آنها مصرف شده و یا ذخیره شوند. اجزای غذایی که جذب نمیشوند از بدن دفع میگردند.
مزه تند چطور احساس می شه؟ مکانیسم چشایی رو می دونید؟ نیاز فوری دارم. مثلاً وقتی شکر می خوریم چی می شه که احساس شیرینی می کنیم؟ و مثلا اگه بخوایم با یه ماده مصنوعی مزه شیرینی به غذا القا کنیم باید چه خواص و ساختار شیمیایی داشته باشه؟
ممنون عالی بود…
افتضاح بود