حاملگی و سرطان سینه
مقادیر هورمونی زنان در طول زندگی به دلایل گوناگون تغییر مینماید. تغییرات هورمونی منجر به بروز تغییرات در پستانها میشوند. تغییرات هورمونی رخ داده در طول حاملگی، بر احتمال بروز سرطان پستان تأخیری در طول زندگی فرد تأثیر میگذارد. نتایج تحقیقات به درک وقایع تولید مثل و خطر بروز سرطان پستان کمک نموده و منجر به شناسایی روشهایی شده است که اثرات حفاظتی حاملگی را بر سرطان پستان معلوم نموده و آنها را تبدیل به راهبردهای حفاظتی موثر نموده است.
- عوامل مرتبط با حاملگی که از ابتلا به سرطان پستان محافظت میکنند:
برخی از عواملی که همراه با حاملگی بوده و به عنوان کاهش دهنده احتمال بروز سرطان پستان تأخیری ،در طول زندگی فرد مطرح میباشند:
– بدنیا آوردن بچه در سنین پایین همراه با کاهش خطر بروز سرطان پستان می باشد. زنانی که اولین فرزندشان بعد از ۳۵ سالگی به دنیا میآید ، دو برابر بیشتر از زنانی که اولین فرزندشان قبل از ۲۰ سالگی به دنیا میآید شانس ابتلا به سرطان پستان را دارند.
- زنی که اولین فرزندش بعد از ۳۰ سالگی به دنیا می آید خطر ابتلا وی به سرطان پستان مشابه زنی است که هرگز زایمان نکرده است.
- داشتن بیش از یک فرزند، احتمال ایجاد سرطان پستان را کاهش میدهد. در مجموع داشتن بیش از یک فرزند در سنین جوانتر شانس ابتلا به سرطان پستان را در طول زندگی کاهش میدهد.
- با وجود این که بطور کامل مشخص نشده است ولی نتایج تحقیقات نشان میدهد پرهاکلامپسی (یک شرایط بیماری است که گاهی اوقات در طول حاملگی اتفاق میافتد) با کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط داشته و شواهدی دال بر اثر محافظتی برای مادر در برابر ابتلا به سرطان ریه وجود دارد.
- بعد از حاملگی ،شیردهی توسط پستان برای مدت طولانی (یک سال یا بیشتر) خطر بروز سرطان پستان را به میزان بیشتری کاهش میدهد.
- عوامل مرتبط با حاملگی که خطر بروز سرطان پستان را افزایش میدهند:
برخی از عواملی که مرتبط با حاملگی بوده و به عنوان افزایشدهنده احتمال ابتلا به سرطان پستان شناخته شده اند :
- بعد از زایمان، خطر ابتلا به سرطان پستان بطور موقت افزایش مییابد. این افزایش موقتی، فقط برای چند سال است.
- زنی که در طول حاملگی از دیاستیل بسترول استفاده می کند که یک مشتق استروژن است و (قبلاً بیشتر استفاده شده است) افزایش خطری برای ابتلا وی به سرطان پستان وجود دارد.
- سایر عوامل غیر مرتبط با حاملگی که خطر بروز سرطان پستان را افزایش میدهند:
درحال حاضر، سایر عواملی که به عنوان افزایشدهنده خطر سرطان پستان مطرح می باشند:
- سن (شانس ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن افزایش مییابد)
- تاریخچه فامیلی ابتلا به سرطان، یائسگی در سنین بالاتر (بعد از ۵۵ سالگی)،
- استفاده از درمان جایگزین هورمونی در یائسگی و برخی وضعیتهای پستانی خاص.
- همچنین چاقی، عامل خطری برای ابتلا به سرطان پستان در زنان بعد از یائسگی است.
باورهای غلط در مورد عوامل خطر ابتلا به سرطان پستان :
تعدادی باورهای غلط در مورد آنچه که باعث بروز سرطان پستان میشود وجود دارد که شامل موارد زیر است (اما محدود به اینها نمیشود):
- استفاده از اسپری ها و خوشبوکننده ها
- پوشیدن سینهبندهای فلزی
- داشتن سابقه سقط
- برجستگی یا کبود شدن بافت پستان.
پزشکان به ندرت میتوانند توضیح دهند که چرا یک فرد مبتلا به سرطان پستان میشود. و لی دیگری مبتلا نمیشود. اما این واضح است که هیچ کدام از این عوامل خطر ، احتمال بروز سرطان پستان را افزایش نمیدهند. در مجموع سرطان مسری نبوده و هیچ فردی نمی تواند سرطان را از فرد دیگری بگیرد.
محافظت از ابتلا به سرطان پستان :
زنان با رعایت موارد زیر میتوانند احتمال خطر بروز سرطان پستان را کاهش دهند:
– از آنجایی که برخی نتایج مطالعات نشان دادهاند افرادی که الکل بیشتری مصرف می کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان قرار دارند، لذا کاهش دادن مصرف الکل مهم است.
– توجه به حفظ وزن بدن و تناسباندام مهم است. زیرا افزایش وزن ،خطر ابتلا به سرطان پستان بعد از یائسگی را افزایش میدهد. شواهد جدید نشان میدهند انجام فعالیت فیزیکی ، خطر بروز سرطان پستان را کاهش میدهد. فعالیت فیزیکی که در طول زندگی انجام میشود و یا حداقل بعد از یائسگی صورت میگیرد ممکن است در کاهش خطر بروز سرطان پستان مؤثر باشد.
– استفاده از رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات و تعادل در انرژی و جذب چربی، روش مؤثری برای حفاظت از افزایش وزن ،در طول دوران بزرگسالی است.
شناسایی سرطان پستان :
مشارکت فعال در بهبود شناسایی زودرس سرطان پستان، نقش مهمی را ایفا می کند.
- توصیه میشود در سال های اولیه سنین ۴۰ سالگی، زنان بایستی ماموگرام سالانه یا هر دو سال داشته باشند.
- زنانی که خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند (به عنوان مثال زنانی با تاریخچه ابتلا به سرطان پستان) توصیه می شود قبل از سنین چهل سالگی غربال گری (تشخیص زودرس) شده و مکرراً آن را انجام دهند.
بارداری ممکن است درمان سرطان سینه را به تاخیر بیاندازد. به گفته متخصصان؛ وقتی سرطان سینه در هنگام بارداری بروز میکند تشخیص و درمان آن اغلب به تاخیر میافتد در نتیجه نجات جان زن باردار مبتلا به سرطان در بلند مدت تحت تاثیر این امر قرار میگیرد و درمان را تحت الشعاع قرار میدهد.
دکتر جورج پرکینز در گفت وگویی با خبرگزاری رویترز در این رابطه اظهار داشت: سرطان سینه توام با بارداری شایعترین سرطانی است که اغلب با دوران حاملگی به طور همزمان بروز میکند اما معمولا از سوی پزشکان متخصص کمتر تشخیص داده میشود.
علاوه بر این بارداری میتواند علائم سهم سرطان سینه را بپوشاند و این تاثیر تشخیص سرطان را دشوارتر میسازد. دکتر پرکینز به همراه تیم پژوهشی خود تمام موارد ابتلا به سرطان توام با بارداری را که بین سالهای ۱۹۷۳ تا ۲۰۰۶ به انستیتو آنها مراجعه کرده و تحت درمان قرار گرفته بودند، شناسایی کرده و مورد مطالعه قرار دادند. بر اساس این تحقیقات، در ۵۱ مورد ابتلا به سرطان سینه در طول بارداری رخ داد در حالی که در ۵۳ مورد ظرف یک سال پس از بارداری این سرطان بروز کرد. نتایج بررسیها نشان داد: در زنانی که سرطان سینه با بارداری توام میشود تومورهای سرطانی پیشرفتهتر از زنانی است که باردار نبودهاند و این امر به علت تشخیص دیرهنگام سرطان رخ میدهد.
بر اساس گزارشی که در مجله پزشکی سرطان به چاپ رسیده، در میان ۵۱ زنی که در حین بارداری به سرطان دچار شدند ۲۵ نفر تا پس از وضع حمل هیچ نوع درمانی دریافت نکردند این واقعیت موجب پیشرفت سرطان و مشکل در درمان آن میشود.