باران الماس در مشتری و زحل
محاسبات جدید محققان نشان میدهد شرایط جوی در مشتری و کیوان دو سیاره بزرگ منظومه شمسی به شکلی است که در آنها باران الماس میبارد. آنها همچنین حدس میزنند در این سیارات اقیانوسهایی از الماس مذاب و داغ وجود دارد. آنچه باعث این پدیده میشود رعدوبرقها و توفان عظیم در کنار فشار بسیار بالای جو این دو سیاره است. توفان و رعد و برق کربن را به شکل دوده درمیآورد و سقوط این دودهها باعث میشود فشار جو آنها را به گرافیت تبدیل کند. پایینتر رفتن این گرافیتها با افزایش فشار همراه بوده و باعث تبدیل آنها به الماس میشود. کوین بینز سیارهشناس دانشگاه ویسکانسین- مدیسون میگوید: «به این ترتیب سالانه هزاران تن الماس تولید میشود و من تخمین میزنم در اعماق جو این سیارات لایهای به ضخامت ۳۰۰۰۰ کیلومتر از الماس شکل گرفته است.» همچنین آنها احتمال میدهند اقیانوسهای دائمی الماس مذاب در این سیاره وجود داشته باشد. پروفسور پیتررید استاد دانشگاه آکسفور میگوید اینکه کربن به شکل الماس در مشتری و کیوان وجود داشته باشد قابلقبول است؛ اما نه آنطوری که روی زمین میبینیم: «به جای قطعات الماس به احتمال زیاد ابرهایی از الماس فشرده وجود خواهد داشت.» محققان میگویند حتی با فرض وجود الماس به شکل زمینی آن، به آنها بسیار دشوار است؛ چون فشار جو در آنجا یک میلیون برابر کره زمین است. بنابراین به نظر میرسد باید به دنبال راههای آسانتری برای دسترسی به الماس گشت، مثل کشف الماس در معادن آتشفشانی زمین، نه سفر با یک ابر سفینه به یک غول گازی شکل با شرایط مرگبار و فشار زیاد و حرارتی به اندازه سطح خورشید.
این احتمال وجود دارد که قطعات بزرگ الماس به صورت معلق در هیدروژن و هلیم سیال در عمق اتمسفر زحل و مشتری وجود داشته باشند. همچنین در عمق های کمتر، دما و فشار شدید می تواند این جواهر ارزشمند را ذوب کند و آن را به صورت مایع درآورد تا بارانی از الماس مایع در این سیارات بوجود آید.بر اساس اطلاعات جدید احتمال آن می رود که الماس ها در اعماق به حالت معلق داخل زحل در حال دور زدن و رشد کردن باشند تا جایی که بتوان نام “کوه شناور الماس” را بر آن ها نهاد.
یک روز بشر می تواند کاوشگرهایی برای رسیدگی به الماس های زحل بفرستد/ Michael Carroll/Alien Seas
سیارات خارجی هم می توانند مناطقی برای تشکیل الماس باشند. برای مثال سیاره ۵۵ Cancri e در فاصله ۴۰ سال نوری از منظومه شمسی یکی از آن هاست. البته درستی این موضوع هنوز کاملا تایید نشده زیرا برخی معتقدند این الماس ها به دلیل آن که ستاره میزبانشان از لحاظ دارا بودن کربن، غنی نیست، نوع الماسشان هم مناسب و با کیفیت نمی باشد.